Lektör – fantasy, skräck, thriller

Mitt eget kreativa uppvaknande skedde 2014 och ledde till skrivandet av ett fantasymanus. Efter att ha fått det lektörsläst, fördjupade jag mig engagerat i berättarkonsten och utvecklade manuset i flera etapper. Intresset som väcktes i arbetet ledde till att jag sökte Litterära konsulters yrkesutbildning till lektör. Nu vill jag hjälpa dig på din egen kreativa resa!

Lektörsutlåtande – fantasy, skräck, thriller

Fantasy, skräck, thriller, spänning

Fantasy och skräck har jag läst sedan barnsben, och favoritförfattarna är stora namn som J.R.R. Tolkien, George R.R. Martin, J.K. Rowling och Stephen King. Utöver klassisk fantasy läser jag gärna young adult, post-apo, sci-fi och magisk realism. Mina egna manus är i genren young adult fantasy.

Spänning och psykologisk thriller är andra genrer som ligger mig varmt om hjärtat, precis som pusselgåtor, mysterium och deckare. Jag gillar att hitta lösningar som skapar framåtdriv, tempo och spänning i läsningen. Här utgår jag från berättartekniker hos Gillian Flynn, Dan Brown med flera, och inspireras av story-coacher som Larry Brooks och John Truby.

Gillar du mitt upplägg får du gärna utmana mig med en annan genre – varför inte feelgood eller romance?

Diplomerad lektörsutlåtande fantasy manusutvecklare

.Filmiskt perspektiv

Jag inspireras av berättartekniker från filmvärlden, speciellt för dramaturgi och framåtdriv mellan scener. Själv är jag åttiotalist och uppvuxen med filmskapare som Tarantino, Fincher och Nolan. Jag gillar manus med parallella spår som kolliderar, skapar dynamik och vävs ihop – andra favoritgrepp är twister, icke-linjära tidslinjer och populärkulturella referenser.

Diplomerad lektör fantasy manusutvecklare

Jung och Myers Briggs

Jag har ett personligt intresse för psykologi och är väl påläst om jungianska funktioner och Myers Briggs-typer. Därför har jag alltid personlighetstyper i bakhuvudet när jag läser ditt manus, och tycker det är roligt att analysera drivkrafter och beteende hos dina rollfigurer.

Det är intressant att klassiska berättarkoncept som hjälteresan återkommer i psykologi och spiritualism som analogier över att finna sig själv. Berättarkonsten är bara en del av en större tradition med djupa insikter om mänskliga behov och beteenden!

Diplomerad lektör fantasy manusutvecklare

Diplomerad lektör

Jag är en del av Litterära konsulter och har gått Ann Ljungbergs yrkesutbildning till diplomerad lektör. Utbildningen omfattar grunderna för kreativt skrivande och analys av sex styck skarpa manus från både outgivna och utgivna författare.

Diplomerad lektör fantasy manusutvecklare

Hur lång tid tar det?

Normalt sett är mitt lektörsutlåtande klart på två veckor. Men hör av dig i förväg och stäm av, så att jag kan reservera tid i kalendern för dig.

Beställ lektörsutlåtande

Lektör fantasy manusutveckling diplomerad lektörsutlåtande lektörstjänst förlag publicera utgiven författare manusutvecklare skräck thriller testläsare